Zor İsminin Anlamı Nedir?

Zor İsminin Anlamı Nedir?

Zor İsminin Anlamı Nedir?

Zor İsminin Anlamı Nedir?

Zor İsminin Anlamı

Zor İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Zor İsmi Caiz Mi?

Zor İsminin Resmi Zor İsminin Numeraolojisi

Zor İsminin Anlam Falı

Zor İsminin Anlam Falı Zor İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Zor İsminin Analizi Zor İsminin Anlam Yorumu

Zor İsminin Numeraolojisi

Zor İsmi Caiz Mi? Zor İsmili Ünlüler Zor İsminin Arapça Yazılışı Zor İsminin Çince Yazılışı

Zor İsminin Resmi

Zor İsminin Japonca Yazılışı Zor İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Zor İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Zor İsminin Anlamı

Zor İsminin Anlamı, Zor İsminin İstatistikleri

Zor İsminin Resmi, Zor İsminin Numeraolojisi, Zor İsminin Anlam Falı, Zor İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Zor isminin sözlük anlamı

Zor İsminin Analizi, Zor İsminin Anlam Yorumu, Zor İsmi Caiz Mi?, Zor İsmili Ünlüler, Zor İsminin Arapça Yazılışı,

Zor İsminin Arapça Yazılışı

Zor İsminin Çince Yazılışı, Zor İsminin Japonca Yazılışı, Zor İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Zor İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Zor İsminin İstatistikleri

Zor İsminin Anlamı Nedir?

Deyrizor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Zor sayfasından yönlendirildi)
Deyrizor
دير الزور
Şehir
Deyr-ez Zor
Deyrizor asma köprüsü
Suriye üzerinde Deyrizor
Deyrizor
Deyrizor
Deyrizor'un Suriye'deki konumu.
ÜlkeSuriye Suriye
İlDeyrizor İli
İlçeDeyrizor İlçesi
Rakım210 m
Nüfus
 (2004)
 • Toplam239,196
Zaman dilimiUTC+03.00 (DAS)
Alan kodlarıÜlke kodu:963
Şehir kodu:051

Deyrizor, Deyr-i Zor ya da Der ez-Zor (Arapça: دَيْرُ الزَّوْر‎ Deyrü'z-Zevr, ErmeniceԴեր Զոր Der Zor), Suriye'nin kuzeydoğusunda Fırat Nehri üzerinde yer alan bir şehirdir. Deyrizor İli'nin başkenti olan şehir Şam'dan 450 km uzaklıkta olup, şehirde 2004 nüfus sayımına göre 239.000 kişi yaşamaktadır.

Deyrizor 1867 yılına kadar küçük bir kasabaydı. O yıldan sonra Osmanlı döneminde büyüdü. 1915 yılında Anadolu'dan tehcir edilen çok sayıda Osmanlı Ermenileri Deyrizor'a getirildi. Günümüzde Deyrizor'da 1991 yılında inşa edilen bir Ermeni Kırımı müzesi ve anıtı bulunmaktaydı, ancak IŞİD tarafından imha edildi.

Fırat Nehri kenarında bulunan kent bir tarım ve hayvancılık merkezidir. Civarda tahıl ve pamuk yetiştirilir. Kentin nüfusunun çoğunluğu Sünni Araplardan oluşur. Ayrıca kentte bir miktar Kürt, Ermeni ve Süryani de yaşamaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'nda burada Deyrizor Konsantrasyon Kampı bulunmaktaydı.

Fransa, 1921'de Deir ez-Zor'u işgal etti ve onu büyük bir garnizonun haline getirtti. Bu arada bölge, aristokrat bir ailenin üyesi olan Hac-Fadel Abboud tarafından yerel olarak yönetiliyordu. 1941'de İngiliz liderliğindeki güçler, Deir'e karşı bir savaşı içeren Suriye-Lübnan seferi sırasında Vichy Fransası'nı yenmişler ve bölgenin idaresiyle Özgür Fransız güçlerine teslim ettiler. 1946'da bağımsız Suriye Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu.

Suriye İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye iç savaşından bu yana kentte Suriye Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu (Suriye Devrimci ve Muhalefet Güçleri İçin Ulusal Koalisyon'a bağlı) ve Irak İslam Devleti gibi diğer muhalefet örgütleri arasında silahlı askeri çatışmalar meydana geldi. ABD, Jabhat Al-Nusra'yı bombardıman kampanyalarına tepki olarak bir terörist örgüt olarak kara listeye aldı.

Deir Ez Zor bölgesi, Doğu Suriye'de kalan az sayıda Suriye Hükûmeti kalesinden iki yıldan fazla bir zamandı. Mayıs 2015'te İslam Devleti militanları, saldırı düzenleyerek Palmyra'yı ele geçirdi. Şehir daha sonra IŞİD tarafından etkin bir şekilde kuşatma altına alındı ve yalnızca nakliye helikopterleri tarafından tedarik edilecek erzaklar bırakıldı. IŞİD günlük olarak Deir ez-Zor Hava Üssüne saldırarak malzemeleri durdurmaya çalıştı. Bununla birlikte, Tuğgeneral Issam Zahreddine önderliğindeki 104. Hava Tugayının seçkin Cumhuriyet Muhafızlarının varlığı nedeniyle, bu girişimlerde başarısız oldu.

Kuşatma, şehirdeki sık sık durgunluk ve yiyeceklerin yetersiz kalmasına yol açtı. Ocak 2015'te Rus Korgeneral Sergei Rudskoi, Suriye II-76 nakliye uçakları üzerinde Rus paraşüt ekipmanı kullanarak Deir ez-Zor'a 22 ton (48.501 kilo) insani yardımın atıldığını söyledi. 2016 yılının sonlarında Suriye hükûmeti, Suriye Kızılayı topluluğu vasıtasıyla kent sakinlerine ücretsiz ekmek kaynakları dağıtmaktaydı. Kuşatılmış 100.000 sivilin çoğunluğu halen devam etmekte olan savaşlardan yoksul ve işsiz kalmaktadır.

17 Ocak 2016'da, şehre kanlı bir saldırıda bulunarak 400 sivili de kaçırdığı söylenen IŞİD'in, şehrin sivil nüfus katliamının yapıldığı bildirildi. Ancak asi aktivistler BBC muhabirlerine büyük ölçekte bir cinayet veya kaçırma yapılmadığını söyledi.

17 Eylül 2016'da, ABD uçakları Dayr Az Zawr'ın hedefini vurdu. Centcom, Rus yetkililer tarafından ABD uçaklarından vurulan hedefin Suriye Arap Ordusu hedefi olabileceği konusunda bilgilendirildiklerinde hava saldırılarını durdurdıklarını açıkladı. RT, 62 Suriyeli Ordu askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Suriye Arap Haber Ajansı, ABD hava saldırısının hemen ardından Suriye Ordusu'na yönelik bir ISIS saldırısının başladığını söyledi.

18 Haziran 2017'de İran İslam Devrim Muhafızları Birlikleri (IRGC), Tahran'daki saldırılara karşı o ayın başlarında, Deir ez-Zor Valiliği'ndeki IŞİD kuvvetlerini hedef alarak İran'daki üslerden altı adet orta menzilli balistik füzeyi ateşledi. Operasyon sırasında şehir üzerinden uçan IRGC uçağı tarafından hazırlanan hava videoları, görevin başarısını doğruladı.

2 Eylül 2017'de el-Sukhnah'dan gelen SAA'nın ilk birlikleri kaleye ulaşmayı ve kuşatılmış bölgeye girmeyi başardı. Kısa süre sonra kuşatma resmen kaldırıldı. 3 Kasım 2017'de SAA şehri tamamen özgürleştirdi. Suriye Ordusu, Deyrizor'u ele geçirme operasyonlarıyla eşzamanlı olarak, Fırat'ın tüm batı yakasını güvence altına almak için 17 Aralık 2017'de sona eren bir mücadele başlattı.

8 Eylül 2017-23 Mart 2019 tarihleri arasında Fırat Nehri'nin doğusunda Suriye Demokratik Güçleri ve Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı liderliğinde Suriye'deki son İslam Devleti kalesine karşı askeri bir operasyon düzenlendi. Kampanya, QSD ve müttefikleri için kesin bir zaferle sona erdi ve Baghuz Fawqani Savaşı'nı bitirdikten sonra Deyrizor Valiliği'ndeki tüm IŞİD topraklarının ele geçirilmesiyle sonuçlandı.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

 Deyrizor iklimi 
Aylar Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yıl
En yüksek sıcaklık (°C) 22,5 26,1 32,7 40,0 41,6 44,2 47,5 47,8 43,0 41,0 31,5 23,0 47,8
Ortalama en yüksek sıcaklık (°C) 12,2 15,1 19,5 25,4 31,7 36,9 39,9 39,3 35,3 28,8 20,7 14,0 26,6
Ortalama sıcaklık (°C) 6,7 9,1 13,1 18,7 24,5 29,6 32,6 31,7 26,9 20,9 13,3 8,1 19,6
Ortalama en düşük sıcaklık (°C) 2,5 3,7 7,0 12,0 17,1 21,9 25,1 24,5 19,4 13,7 7,2 3,2 13,1
En düşük sıcaklık (°C) −7,2 −8,2 −3,7 −2 8,0 10,6 17,6 16,8 11,4 2,5 −8 −9,3 −9,3
Ortalama yağış (mm) 28,1 24,1 27,8 22,2 8,6 0,3 0,0 0,0 0,2 8,0 12,4 24,1 155,8
Kaynak: Deutscher Wetterdienst[1]


Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir ve çevresi, hayvancılık, tahıllar ve pamuk mahsulleri ile verimli ve müreffeh bir tarım alanıdır. Birçok tarım işletmesi kurumu da orada çalışıyor.

Suriye çölünde hafif ham petrolün keşfedilmesinden bu yana, ülkenin petrol çıkarma endüstrisinin merkezi haline geldi.[2] Ayrıca, geleneksel Fransız tarzı nehir kıyısı restoranları, 5 yıldızlı oteller, çöller arası seyahatler için bir merkez ve Al-Jafra banliyösündeki bir havaalanı (IATA kodu: DEZ) gibi birçok turistik tesis ile turizm için küçük bir merkezdir. Yakınlarda tuz madenleri bulunmaktadır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Deyrizor'daki Ermeni Soykırımı Müzesi

Deirilerin çoğunluğu (Deyrizor'dan) Arap Müslümanlardır ve az sayıda Ermeni ve Süryani aile bulunmaktadır.

Deyr ez Zor, Ermeni tehcir kervanlarını ortadan kaldırmak için Deyr ez Zor Kampları için son toplama yeriydi. Fırat Nehri kıyısında, hayatta kalan on binlerce erkek, kadın ve çocuk sistematik olarak öldürüldü. Ermeni Soykırımı Anıtı kilisesi, hayatını kaybeden soykırım kurbanlarının anısına yapıldı, ancak 21 Eylül 2014'te IŞİD militanları tarafından yıkıldı.

Etraftaki ülke ve illerden gelen ardışık yeni yerleşimci dalgaları, 1950'lerin sonlarında ve 1990'ların sonundaki şiddetli kuraklıkla büyük ölçüde bağlantılıydı, çoğu standart işler arıyor ve çiftçilik ve çoban yaşam tarzlarından vazgeçiyordu. Şehirde Mezopotamya türü Arapça kullanılmaktadır; Halep lehçesinin hafif bir etkisi de fark edilebilir. Sünni Müslümanların hakim olduğu Deyr ez Zor'daki Hristiyanlık, farklı cemaatlere ait birkaç aktif kilise ve şapel ile Apostolik Çağ'a kadar uzanabilir.

Şehir aynı zamanda Fırat'ı kaplayan ve 2013 yılında iç savaş sırasında yıkılan Deyrizor Asma Köprüsü (Arapça: الجسر المعلق) ile ünlüydü. Deir ez-Zor Müzesi, Kuzey Mezopotamya'daki yakın arkeolojik alanlardan toplanan binlerce eseri saklıyor.

Al-Furat Üniversitesi ve Aljazeera Üniversitesi'nin ana kampüsleri de burada bulunmaktadır.[3] Diğer birçok politeknik okul ve meslek enstitüsü de şehir merkezlerinde yüksek öğretim sağlar.

Yerel günlük gazete Al Furat ve birkaç başka yayın burada yayınlanmakta ve komşu El-Haseke ve Rakka vilayetlerinde dağıtılmaktadır.

Uluslararası ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Deyrizor, Suriye'deki üçüncü Ermeni diplomatik misyonuna ev sahipliği yapıyor; Ermenistan Fahri Konsolosluğu 11 Şubat 2010'da açıldı.[4]

Deyrizor Havaalanı, gelişmemiş bir iç ve dış hatlar terminali olup, çoğunlukla Şam ve Basra Körfezi bölgesindeki destinasyonlara bağlanan önemli bir merkezdir.

Kardeş Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Deyrizor İklim Verileri (1961-1990)" (PDF) (Almanca). Deutscher Wetterdienst. Erişim tarihi: 26 Nisan 2017. 
  2. ^ International Energy Agency. World Energy Outlook. Petroleum Economist. Institute for the Study of War. Oil infrastructure across Syria and Iraq (map). in BBC News. (18 May 2015). "Battle for Iraq and Syria in maps". Retrieved 18 Mayıs 2015. BBC News website 16 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Al Jazeera University 2 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Jude.edu.sy. Retrieved on 29 October 2013.
  4. ^ Thawra news (in Arabic) 11 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ Al-Baath Haberleri (Suriye Arapçası) 3 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Zor İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Zor İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Zor İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Boryeong, Solanum falconense, Genting Highlands, Hınıs, Matsudaira Katamori, Çatak, Niksar, Firavun eşleri listesi, Violeta Bermúdez, Braket, Milim, Ekonomik büyüme, Afrika, Karayip ve Pasifik Ülkeleri, Bos primigenius taurus, Ashalata Wabgaonkar, Kanada millî ragbi birliği takımı, Neşetsuyu Tabiat Parkı, Ekonomik özgürlük, Güvenilirlik mühendisliği, Kumba, Aerobik organizma, Agah Sırrı Levent, Romanya Prensliği, Barış Partisi, Campagnano di Roma, FK Gençlerbirliyi, Siyonizm, Araklı, Trabzon, İdare mahkemesi, Q klavye, Tangın Karaşehir seferi, Lüksemburg Hanedanı, Lut kavmi, Emirli, Ödemiş, Mordechai Namir, Revan Baki, Söğütalanı, Kırkağaç, Azúcar Moreno, Huadu Bölgesi, CROWS, Kabakçığın Hayatı, Moldovada İslam, Almáskamarás, Sarcodes, Jim Bouton, Abdülhak Hamid Tarhan, Nekre, Sadıklar, Akseki, NGC 7525, NGC 142, Hayley Westenra, Kerberos, Easy Lover, Leobardo López, Pentawer, ABD Dışişleri Bakanlığı, I See a Star, Laurids Smith, Tetris, Huzur Operasyonu, Portigliola, Praefectus urbi, Edomlular, Astragalus hypoxylus, Piper hodgei, Yaşar Güçlü, Hisukattus, Red Dead Redemption, Jan Szczepanski, Shawn Bradley, Culhwch, Kıbrıs Merkez Bankası, Kevar, K9Copy, Alfredo Stroessner, Haykırsam Dünyaya (albüm), Irak ağızları, Stuttgart, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Rufus Wainwright, Krank, Gayrımüslim, Gayrimüslim, Charles Barry, Hurley International, Lysandros, Meiji (imparator), SONY, Montréal–Pierre Elliott Trudeau Uluslararası Havalimanı, Digastrik kas, Chaplin (film), Cynolebias, Sauna, Glarus Alpleri, El Reşid Devleti, Kozluca, Hocalar, Theridion fornicatum, Sütlaç Tren İstasyonu, Epsilon Eridani, Muhammed bin Suud, Fripp,
Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı, Recep Bozdemir Kimdir?, Ali Topçu Kimdir?, Toparlakça Nedir?, Hurşit Çetin Kimdir?, Fadik Temizyürek Kimdir?, Toparlağımsı Nedir?,