Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?

Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?

Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?

Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?

Zoolojik İsminin Anlamı

Zoolojik İsminin İstatistikleri

İsminin Anlamı Nedir?

Binlerce ismin anlamını bulun. İsim kökeni, analizi, falı, istatistikleri gibi birçok bilgiye tek tık ile ulaşın. Eğlenceli etkinlikler ile birlikte sosyal madyada paylaşın. Nerden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Yukardaki canlı aramayı kullanın veya popüler isimlere göz atın.

 

İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:

Zoolojik İsmi Caiz Mi?

Zoolojik İsminin Resmi Zoolojik İsminin Numeraolojisi

Zoolojik İsminin Anlam Falı

Zoolojik İsminin Anlam Falı Zoolojik İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri Zoolojik İsminin Analizi Zoolojik İsminin Anlam Yorumu

Zoolojik İsminin Numeraolojisi

Zoolojik İsmi Caiz Mi? Zoolojik İsmili Ünlüler Zoolojik İsminin Arapça Yazılışı Zoolojik İsminin Çince Yazılışı

Zoolojik İsminin Resmi

Zoolojik İsminin Japonca Yazılışı Zoolojik İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı Zoolojik İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Zoolojik İsminin Anlamı

Zoolojik İsminin Anlamı, Zoolojik İsminin İstatistikleri

Zoolojik İsminin Resmi, Zoolojik İsminin Numeraolojisi, Zoolojik İsminin Anlam Falı, Zoolojik İsminin Kader Sayısı Ve Kişilik Özellikleri,

Zoolojik isminin sözlük anlamı

Zoolojik İsminin Analizi, Zoolojik İsminin Anlam Yorumu, Zoolojik İsmi Caiz Mi?, Zoolojik İsmili Ünlüler, Zoolojik İsminin Arapça Yazılışı,

Zoolojik İsminin Arapça Yazılışı

Zoolojik İsminin Çince Yazılışı, Zoolojik İsminin Japonca Yazılışı, Zoolojik İsminin Hiyeroglif (Mısır) Yazılışı, Zoolojik İsminin Parmak Alfabesiyle Yazılışı

Zoolojik İsminin İstatistikleri

Zoolojik İsminin Anlamı Nedir?

Zooloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Zoolojik sayfasından yönlendirildi)
Zoologlar

Zooloji veya hayvan bilimi (Yunancaζῷον, zōon; hayvanlar topluluğu + λόγος, logos = bilim), biyolojinin, hayvanları inceleyen bir alt dalıdır. Eski çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenen birçok tür ve günümüzde yaşayan bütün hayvanlar, zoolojinin inceleme alanına girmektedir.

İnsanların merak ve araştırma eğilimiyle ortaya çıkan zoolojinin insanlık tarihi kadar eski olma olasılığı vardır. İlk olarak Mısır, İran ve Yunan kültürlerinde hayvanları incelemelere ait fikirler, yazılı belgeler görülmektedir. Geçmişte hayvanların basit tanımı ve işlevi, embriyonik gelişimi, beslenmeleri, sağlığı, davranışları, kalıtım ve evrimleriyle; çevreleri ve diğer canlılarla olan etkileşim ve iletişimlerini incelemeye başlamış olup, daha sonraları alt dallara ayrılacak kadar gelişmiştir. Günümüzde her bilim insanı bu bilimin alt dallarından biriyle ilgilenmekte ve ilgilendiği dala göre adlandırılmaktadır.

Zooloji, tıptan, toplum sağlığından, ziraattan ve toplum bilimlerinden, uzay bilimlerine kadar tüm alanları ilgilendirmekte, bu alanlarda yapılacak herhangi bir araştırma biyoloji ve dolayısıyla zooloji kapsamına girmektedir.

Tüm düşüncelerin, tüm araştırmaların kökünü doğadan almakta olduğu gerçeği, zoolojinin neden bu kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anlatmaktadır.

Zooloji, taksonomik ve taksonomik olmayan alt dallara ayrılır.

Taksonomik kısım, protozooloji (tek hücreliler), helmintoloji (solucanlar), malakoloji (kabuklular), entomoloji (böcekler) gibi bazı omurgasızları, ihtiyoloji (balıklar), herpotoloji (kurbağa ve sürüngenler), ornitoloji (kuşlar), memeliler gibi bazı omurgalıları taksonomik yönden inceler.
Taksonomik yönden olmayan kısım ise, tüm hayvansal organizmaların morfolojisi ve fizyolojisidir. Zooloji veterinerlikle bağdaştırılabilir.

Zooloji


Zooloji Dalları

Akaroloji

Araknoloji

Entomoloji

Etoloji

Herpetoloji

İhtiyoloji

Mammaloji

Mirmekoloji

Nöroetoloji

Kuş bilimi

Paleozooloji

Paleontoloji

Protozooloji

Setoloji

Zooloji Tarihi


Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Çağlar'dan Darwin'e[değiştir | kaynağı değiştir]

Conrad Gesner (1516–1565). Historiae animalium adlı eseri modern zoolojinin başlangıcı sayılmaktadır.

Zooloji tarihi Antik Çağlar'dan günümüze kadar hayvanlar âleminin incelenmesinin gelişimini anlatır. Her ne kadar tutarlı tek bir bilim dalı olarak zooloji kavramı çok sonraları ortaya çıkmış olsa da zoolojik bilimlerin kökeni antik Greko-Romen uygarlığında Aristoteles ve Bergamalı Galen'in eserlerine kadar uzanan doğa tarihinde yatmaktadır. Bu antik dönem çalışmaları Orta Çağ'da müslüman tıp bilginleri ve Albertus Magnus gibi âlimler tarafından daha da geliştirilmiştir.[1][2][3] Rönesans sırasında ve modern dönemin başlarında, ampirizme duyulan ilginin artışı ve çok sayıda yeni organizmanın keşfiyle zoolojik düşünce Avrupa'da bir çeşit devrim geçirmiştir. Bu hareketin önde gelen isimleri arasında fizyolojiyi deneyler ve dikkatli gözlemlerle geliştiren Andreas Vesalius ve William Harvey ile birlikte fosiller ve yaşam çeşitliliğini sınıflandırmaya başlamış doğa bilimcileri Carl Linnaeus ve Georges-Louis Leclerc sayılabilir. Mikroskopi önceden bilinmeyen mikroorganizmaların dünyasını gözler önüne sererken hücre teorisine giden yolun önünü açmıştır.[4] Mekanik felsefenin ortaya çıkmasına kısmen tepki olarak gelişen doğal teolojinin artan önemi doğa tarihinin gelişmesini körükledi ama aynı zamanda teleolojik argümanın da iyice yerleşmesine neden oldu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bayrakdar, Mehmet (1986). "Al-Jahiz and the rise of biological evolution" (PDF). Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 27 (1). Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. ss. 307-15. doi:10.1501/Ilhfak_0000000674. 1 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mart 2017. 
  2. ^ Agutter, Paul S.; Wheatley, Denys N. (2008). Thinking about Life: The History and Philosophy of Biology and Other Sciences. Springer. s. 43. ISBN 1-4020-8865-5. 
  3. ^ Saint Albertus Magnus (1999). On Animals: A Medieval Summa Zoologica. Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-4823-7. 
  4. ^ Magner, Lois N. (2002). A History of the Life Sciences, Revised and Expanded. CRC Press. ss. 133-144. ISBN 0-8247-0824-5. 


İsminin Anlamı Nedir? Kategorisinden Haberler


  • Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? Nedir?:Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? Nedir?
  • Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı:Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Anlamı
  • Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri:Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin İstatistikleri
  • Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi:Zoolojik İsminin Anlamı Nedir? İsminin Analizi

Cienciano, Christian Lange, Carex oxylepis, Ahmed Vesim Paşa, Amanita muscaria, Helicoverpa fletcheri, Yeniden Hayata, Mauricio Isla, mauricio isla, Leucauge acuminata, Schinia florida, Sülükler, Görenek, Philodromus lepidus, Cedric, Helicoverpa hardwicki, Google Checkout, Amanita walpolei, Frank Lapidus, Ayda Balaeva, Mazlumoğlu, Ladik, Schinia ferrisi, Ayşecik Çıtı Pıtı Kız, Helicoverpa titicacae, Baby TV, Silifke milletvekilleri listesi, Thelma ve Louise, Kovaryans matrisi, İyi Bir Yalan, Oyun (film, 1997), 1925, Helicoverpa zea, Steven Enoch, Kilimanjaro bölgesi, Cnnturk, Afganistan tarihi, Taiki Hirato, Helicoverpa armigera, Helicoverpa atacamae, Fransa Devrimi, IC 4271, Teluguca, Erdin Demir, NGC 2225, Percy Jackson Olimposlular, The Sun Also Rises, Kabakgiller, Tehlikeli Olabilecek Cisim, EA Canada, Kuruluş dönemi Osmanlı sadrazamları listesi, RubyMotion, Tehlikeli madde, Ferik, Astragalus nudisiliquus, LIBRIS, Turna (takımyıldız), Bulbophyllum chloroglossum, Doctor Who (2013 özel bölümler), Ayna testi, Portunus anceps, Zerrin Güngör, Helicoverpa prepodes, Kanye, Evlilik, Oncocnemidinae, Midge Ure, Yüksek hızlı demiryolu, 1820 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, Çatalarmut, Gördes, Jo Nakajima, Schinia antonio, Trevor Moore, Schinia diffusa, Goniopectinidae, Emin Taş, Schinia errans, Sodomun 120 Günü, Kuzey Amerika dinozorları listesi, Mars 3, Supercars Championship, Pondera, Kirsti Andersen, Soğan, BUTTİM Plaza, Makreş, Millonarios Futbol Club, Tomas Antonelius, Trochosa intermedia, James Fauntleroy II, Brexit Partisi, Boulder, Kasatura, Merkeşler, Bolu, Çini, Döteryum oksit, Mamak Kutludüğün ekşi maya ekmeği, CAC Boomerang, Schinia biforma, Berengar (Kutsal Roma imparatoru), YouTube,
Törelci Nedir?, Gabala Nedir?, Mahmut Polat Kimdir?, İsmet İşeri Kimdir?, Füzelâ Nedir?, İskandinav haçı Anlamı Nedir, İskandinav haçı Nasıl Oluştu, İskandinav haçı Tarihi, İskandinav haçı Renkleri, İskandinav haçı Tasarımı, Hüsmen Kırkpınar Kimdir?, Töreci Nedir?, Fütürolojik Nedir?, Mehmet Arpaci Kimdir?, Töre Dışı Nedir?, Fütursuz Nedir?, Belkıza İlter Kimdir?, Füsunkâr Nedir?, İkirenkli Anlamı Nedir, İkirenkli Nasıl Oluştu, İkirenkli Tarihi, İkirenkli Renkleri, İkirenkli Tasarımı, Osman Mutlu Kimdir?, Gülşah Sakar Kimdir?, Tozkoparan Nedir?, Fultaymlı Nedir?, Hülya Güreli Yolcubal Kimdir?, Ayşen Ece Kavas Kimdir?, Halit Yıldız Kimdir?, Totemsiz Nedir?, Frenolojik Nedir?, Bayrakbilim Anlamı Nedir, Bayrakbilim Nasıl Oluştu, Bayrakbilim Tarihi, Bayrakbilim Renkleri, Bayrakbilim Tasarımı, Totemli Nedir?, Hasan Yıldız Kimdir?, Selman Kösalı Kimdir?, Halil Bakış Kimdir?, Erdal Tektaş Kimdir?, Yukarı Volta bayrağı Anlamı Nedir, Yukarı Volta bayrağı Nasıl Oluştu, Yukarı Volta bayrağı Tarihi, Yukarı Volta bayrağı Renkleri, Yukarı Volta bayrağı Tasarımı, Mehmet Ümit Küçükkaya Kimdir?, Murat Çakar Kimdir?, Fotomekanik Nedir?, Meral Garip Kimdir?, Torpilli Nedir?, Nilgün Dalkılıç Kimdir?, Fotojen Nedir?, Caner Arduç Kimdir?, Yugoslavya bayrağı Anlamı Nedir, Yugoslavya bayrağı Nasıl Oluştu, Yugoslavya bayrağı Tarihi, Yugoslavya bayrağı Renkleri, Yugoslavya bayrağı Tasarımı, Kaan Altındağ Kimdir?, Toriğini Çalıştır Nedir?, Fosilli Nedir?, Necla Aktay Kimdir?, Fosforsuz Nedir?, Cuma Karavar Kimdir?, Yusuf Çakmak Kimdir?, Fosforik Nedir?, Talış bayrağı Anlamı Nedir, Talış bayrağı Nasıl Oluştu, Talış bayrağı Tarihi, Talış bayrağı Renkleri, Talış bayrağı Tasarımı, Gizem Albaş Kimdir?, Fosforışıl Nedir?, Fosfatsız Nedir?, Ali Çelebi Kimdir?, Tülin Keçeci Güngör Kimdir?, Edanur Altıntaş Kimdir?, Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kimdir? Yrd Doç Dr Birsel Aybek Nereli Yrd Doç Dr Birsel Aybek Kaç Yaşında?, Fosfatlı Nedir?, Topsuz Nedir?, Sovyetler Birliği bayrağı Anlamı Nedir, Sovyetler Birliği bayrağı Nasıl Oluştu, Sovyetler Birliği bayrağı Tarihi, Sovyetler Birliği bayrağı Renkleri, Sovyetler Birliği bayrağı Tasarımı, Aslan Sezgin Kimdir?, Topraksız Nedir?, Şener Pul Kimdir?, Topraksı Nedir?, Serap Çakır Kimdir?, Selma Karaman Kimdir?, Formaliteci Nedir?, Yavuz Tellioğlu Kimdir?, Toprakçıl Nedir?, Forgetful Nedir?, Sırbistan-Karadağ bayrağı Anlamı Nedir, Sırbistan-Karadağ bayrağı Nasıl Oluştu, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tarihi, Sırbistan-Karadağ bayrağı Renkleri, Sırbistan-Karadağ bayrağı Tasarımı, Toprak Rengi Nedir?, For Nedir?, İsmail Aybars Aksoy Kimdir?, Nail Çiler Kimdir?, Toprak Altı Nedir?, Fonolojik Nedir?, Bekir Sıtkı Tarım Kimdir?, İhsan Sarıyar Kimdir?, Topolojik Nedir?, Hasan Bitmez Kimdir?, Topoğrafik Nedir?, Sancak-ı Şerif Anlamı Nedir, Sancak-ı Şerif Nasıl Oluştu, Sancak-ı Şerif Tarihi, Sancak-ı Şerif Renkleri, Sancak-ı Şerif Tasarımı, Lütfi İlteriş Öney Kimdir?, Ufuk Değerliyurt Kimdir?, Folklorik Nedir?, Rana Berk Kimdir?, Toplum Dışı Nedir?, Fokurdak Nedir?, Toplum Bilimsel Nedir?, Fodulca Nedir?, Ayla Bedirhan Çelik Kimdir?, Harun Özgür Yıldızlı Kimdir?, Samara bayrağı Anlamı Nedir, Samara bayrağı Nasıl Oluştu, Samara bayrağı Tarihi, Samara bayrağı Renkleri, Samara bayrağı Tasarımı, Figen Yıldırım Kimdir?, Flüoresan Nedir?, Ayhan Özçelik Kimdir?, Toplanık Nedir?, İzzet Kaplan Kimdir?, Mühip Kanko Kimdir?, Prensin Bayrağı Anlamı Nedir, Prensin Bayrağı Nasıl Oluştu, Prensin Bayrağı Tarihi, Prensin Bayrağı Renkleri, Prensin Bayrağı Tasarımı,